Forum Medycy w sieci Strona Główna
 
Rejestracja
 
Forum Medycy w sieci Strona Główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Kuchnia studencko-lekarska
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Medycy w sieci Strona Główna -> Offtopy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
baran
Kapłan ciemności



Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 17:41, 15 Wrz 2007    Temat postu: Kuchnia studencko-lekarska

Moje drogie i moi drodzy! Nie samą medycyną, nawet nie samym seksem człowiek żyje. Zatem oto pole do popisu dla domorosłych kucharzy- wklejajcie tu zarówno przepisy na super zajebiście wytworne dania, ale także na szybką kanapeczkę do wrzucenia na ząb między zajęciami (stosunkami).

Pozwolę sobie zapodać pierwszy przepis na dzień dobry.

SAŁATECZKA PIECZARECZKOWA

8 czyściutkich, bielutkich, świeżutkich pieczareczek
2 torebeczki ryżku
1 puszeczka kukurydzuni
kilka łyżeczek majoneziku
cukierek, sóleczka

W garnuszku z wodunią i łyżeczką sóleczki ugotować 2 torebeczki ryżuniu. Pieczareczki obgotować (ok. 5-8 minutek) w gorącej woduni - aż się zrobią szaruteńkie. Obrać (tak, tak, to nie pomyłeczka - obiera się po gotowanku) grzybki. Zostawić aż wszystkie produkciki ostygną. Pieczarunie pokroić w kosteczkę, zmieszać z ryżkiem, dodać troszku kukurydzuni - nie trzeba całej puszeczki, chociaż wg mnie, im więcej, tym lepiej. Sałateczkę wymieszać z majonezikiem, doprawić do smaczku, z tym, że sałateczka ma być bardziej słodziusia niźli słonusia!

Bonik apetycik!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bigeminia
Ministrant



Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:15, 15 Wrz 2007    Temat postu:

No to skoro jedziemy sałatkami to też się pochwalę:
- pomidor (może być pomidorek, ale ja wolę większe Razz )
- ogórek kiszony
- ogórek zielony (może być, ale nie będę się upierać)
- cebula
- czosnek
- zielone oliwki
- sól, pieprz, majonez
Wszystko kroimy (uwentualnie czosnek wyciskamy przez cośtam, co nie wiem jak sie nazywa), przyprawiamy i mieszamy z majonezem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jaga
Bogini ciemności



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:51, 15 Wrz 2007    Temat postu:

Ja nie mogę być gorsza Cool
Oto mój przepis na improwizowaną sałatkę:
Pomidory, kukurydza z puszki, cebula, ser żółty, majonez, śmietana, oregano.
Pomidory kroimy w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, ser ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oregano, pieprz, sól i zagęszczamy majonezem i śmietaną.
Et, voila!
Szybko i smacznie Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baran
Kapłan ciemności



Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 19:02, 15 Wrz 2007    Temat postu:

Ja mam przepis na super sałatkę:
idziemy do sklepu, kupujemy "Zielone Pudełko" od Grześkowiaka i sos sałatkowy Knorra.
Wracamy do domu, otwieramy "Zielone Pudełko", dołączony sos wypierdalamy w kosmos, bo jest obrzydliwy, rozrabiamy sos sałatkowy Knorra, mieszamy wszystko zusammen i wpierdzielamy po kilku minutach z grzankami Very Happy

A tak z ciekawości - słyszeliście o pyrach z gzikiem? Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lina.ob
Kapłan ciemności



Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 22:07, 15 Wrz 2007    Temat postu:

Tutaj nie bedę sie udzielać wcale:))) -gotować nie potrafię i nawet nie zamierzam próbować opanować tej trudnej sztuki:))) za to składam podziw dla tych które się w tym potrafią realizowaćSmile))) Mój brak tej umiejętnosci zwalam na obciazenia genetyczne- w mojej rodzinie kobiety sa niegotujace:))))
Ps. z pewnościa jednak skorzystam z Waszej pomocy w sytuacji kiedy przyjedzie do mnie rycerz na białym koniu a ja bedę chciała skraść jego serce poprzez narząd zwany żołądkiem:)))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baran
Kapłan ciemności



Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 22:16, 15 Wrz 2007    Temat postu:

lina.ob napisał:
za to składam podziw dla tych które się w tym potrafią realizowaćSmile)))

Czuję się dyskryminowany Sad

Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lina.ob
Kapłan ciemności



Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 1:05, 16 Wrz 2007    Temat postu:

Pięknie teraz będę tu niemal jak napiętnowana tym wytłuszczonym cytatem:))) Zwracam honory i cofam te na tych:))) To ta ciocia mnie zwiodłaSmile))) Zresztą całkiem niezłaSmile)) - taka Ciocia to skarb -pewnie też nieźle gotuje?Smile)))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dr Jot
Mistrz ciemności



Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 3M

PostWysłany: Nie 12:47, 16 Wrz 2007    Temat postu:

Sałatka śródziemnomorska, pomysł autorski
1 bakłażan
puszka krewetek
puszka małży
czarne oliwki
makaron kolanka
puszka tuńczyka w oleju
oregano
ząbek czosnku

Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, dusimy w oliwie pod koniec dodajemy jeden, wyciśnięty ząbek czosnku. A już pod naprawdę sam koniec zasypujemy wszystko bardzo dużą ilością oregano i jescze chwilę dusimy.
Makaron gotujemy na al dente
Następnie wpierdalamy wszystko do miski, mieszamy. Nie trzeba doprawiać, bo wszystkie oleje i zaprawy razem z oregano robią z siebie zajebiście dobry sos.
Niam, niam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jaga
Bogini ciemności



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:40, 16 Wrz 2007    Temat postu:

Młody mnie zabije za to że zdradzam jego autorski przepis na przekąskę, ale nic to, poświęcę się dla was Cool
Bułeczki Ivana
Składniki na porcję dla 3 osób:
bułeczki oreganki (po 4 na głowę - można więcej Twisted Evil )
szynka - 4-5 plastrów
pieczarki - 15-20 dag
ogórki kiszone - 3
śmietana
ser żółty - ok 10 dag
masło
ew. cebula
Wykonanie: bułeczkom odcinamy czubek i wydrążamy środek.
Dno każdej bułeczki smarujemy masłem
Pieczarki zesmażamy, dodajemy odrobinę papryki i ew. cebulki jeśli ktoś lubi.
Szynkę kroimy w kosteczkę, ogórek kiszony również. Mieszamy oba składniki i dodajemy śmietanę tak aby składniki się połączyły, ale żeby nie pływały.
Ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Do wydrążonych bułeczek kładziemy następujące warstwy:
1.szynka, ogórek, śmietana wcześniej wymieszane
2. pieczarki z papryką i cebulą
3 starty ser żółty.
Całość przykrywamy ściętymi wcześniej czubkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.190 st. Czas pieczenia zależy od upodobań co do temperatury nadzienia.
Smacznego
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bigeminia
Ministrant



Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 22:50, 16 Wrz 2007    Temat postu:

Jaga, jestem pewna, że jakoś Ci wynagrodzimy to poświęcenie Wink a i przed młodym się nie wydamy, bo i jak? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cleo
Mnich



Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 21:41, 17 Wrz 2007    Temat postu:

No to ja sałatka z makaronem mojego pomysłu (mi smakuje Smile) :
-opakowanie świdrków pełnoziarnistych (takich ciemnych )
-bakłażan
-feta (na oko Smile)
-czarne oliwki (na oko Smile)
-2 brokuły

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem i zostawiamy do wystygnięcia/ Bakłażan kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie z oliwek do miękkości, dodajemy czosnku (lub soli czosnkowej) dla ładnego aromatu . Brokuły gotujemy na parze i kroimy. Mieszamy makaron, brokuły i bakłażan, dodajemy fetę i czarne oliwki. Przyprawiamy czym kto chce i robimy sos.

Sos vinegret mojego wykonania (bo nie wiem jaki ma być taki prawdziwy vinegret ):

- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny w proporcji 2:1
-musztarda francuska wg uznania
-sok z cytryny
-czosnek
-sól, pieprz

Polewamy sosem sałatkę i pół godziny przed podaniem możemy ją jeszcze schłodzić w lodówce Smile)

Jak Wam zasmakuje to mogę jeszcze podać przepis na lasagne i jajecznicę a'la Cleo Smile)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maruda
Administrator



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 324
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 3city

PostWysłany: Pon 22:18, 17 Wrz 2007    Temat postu: Jajka faszerowane

Hit mojej parapetówki Wink

4-5 jajek ugotowanych na twardo
5 plastrów szynki gotowanej
szczypiorek
majonez
chrzan
sól/pieprz

1. Jajka należy przekroić na pół i usunąć z nich żółtka.
2. Żółtka rozcierać w miseczce za pomocą widelca.
3. Dodać 2-3 łyżeczki chrzanu oraz 2-3 łyżeczki majonezu (w zależności od tego czy lubi się bardziej ostre, czy łagodne potrawy) i mieszać całość aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę oraz sól i pieprz (do smaku).
5. Powstałą masą napełniać połówki jajek, a właściwie białka pozbawione wcześniej żółtek.
6. Faszerowane jajka posypać pokrojonym szczypiorkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rak
Nowicjusz



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:23, 03 Lut 2008    Temat postu:

Mój najbardziej skomplikowany przepis

Ugotowany makaron z pełnego ziarna wykładamy na talerz, nań kładziemy tuńczyka z puszki (raczej tego w sosie własnym). Całość przykrywamy żółtym serem królewskim.
Całość do mikrofali.
Po wyjęciu skrapiamy oliwą (czosnkową na przykład)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baran
Kapłan ciemności



Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 1:42, 10 Lut 2008    Temat postu:

Weźmnij sałatę lodową, pomidory, papryki w kolorach tęczy i cebulę czerwoną.
Do tego przygotuj w moździerzu gorczycy ilość słuszną (chyba, że masz musztardę francuską).
We szklanicy zrób sos: najpierw 1/3 łyżeczki soli i tyleż samo świeżo mielonego pieprzu, dodaj gorczycę i zalej to białym octem winnym (3 łyżki). Zamerdaj łyżeczką. Dodaj do tego łyżeczkę musztardy sarepskiej (lub gdy masz, dodaj francuską, wcześniej nie dodając gorczycy). Zamieszaj dokładnie. Dodaj po trzykroć więcej oleju lnianego albo oliwy z oliwek, niż wcześniej dałeś acetu (3x3= 9łyżek). Dodaj gorącej wody, tyleż samo, ile acetu (3x1=3 łyżki). Zamieszaj. Wstaw do chrzcielnicy, żeby ostygło i się przegryzło.

W misce poukładaj porwaną sałatę, pomidory, papryki i koniecznie czerwoną cebulkę pokrajaną w pierścienie (nie myl z talarkami). Polej to sosem i odstaw do chrzcielnicy.

We poście na tym kończysz przygotowanie potrawy. Ale, gdy pora roku jest radosna i nie musisz pościć, z wcześniej zabitego kurczaka, wykrawasz pierwsi. Obie pierwsi kroisz na małe kawałeczki i marynujesz w dowolnej przyprawie, nadającej się na grilla. Zamacerowaną pierwś z kurczaka, grillujesz, względnie smażysz na patelni. Jeszcze ciepłego pierwsia kładziesz na sałatkę i szybko odmawiasz modlitwę przed jedzeniem. Amen.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baran dnia Nie 1:44, 10 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
P.
Mnich



Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:28, 11 Lut 2008    Temat postu:

Hmm, tylko czemu ja nie miałem okazji jeszcze tego spróbować? Chociaż sałateczka z sosem Tysiąca Wysp też była pyszniutka. Polecam. Robicie wszystko tak samo, tylko zamiast się z sosem męczyć kupujecie gotowca w sklepie, a zamiast sałaty dajecie kapustę pekińską. I czerwonej cebulki dodawać nie musicie, za to dodać można świeżego ogórka w kosteczkę pokrojonego. No i obowiązkowo kurczaka, w końcu kim my jesteśmy, żeby się postem przejmować...

baran napisał:
czerwoną cebulkę pokrajaną w pierścienie (nie myl z talarkami). Polej to sosem i odstaw do chrzcielnicy.

Misiek, qrde, korepetycję u Ciebie z gotowania biorę, a nie jarzę, co to są te pierśienie, których nie należy mylić z talarkami? Hmm...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Medycy w sieci Strona Główna -> Offtopy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 
 
Regulamin